esmaspäev, 6. aprill 2015

Külaskäik "Estonia" teatrisse

Märts on ju teatrikuu ja seetõttu otsustasime just nüüd külastada "Estonia" teatrit. Ilusal päikselisel teisipäeval, 17.märtsil, istusime bussi ja sõitsime kohale.
Meid ootas ees sõbralik giid, kes viis meid kõigepealt Talveaeda.
 

Seal on näha maja nurgakivi. Kui teatrimaja üle saja aasta tagasi ehitati, oli selle koha peal maja nurk. Kuna sõja ajal sai teatrihoone pommitamises tugevasti kannatada, siis taastati teater suuremana ja niiviisi jäigi nurgakivi majja sisse, otse keset Talveaeda.
 

Valges saalis said lapsed teada, et just see on ruum, kus president külalistega kätleb, kui vabariigi aastapäevapidu toimub Tallinnas.
 
 Fuajees tekitas lastes suurt elevust martsipanist "Estonia" teatri makett. Igaks juhuks küsiti lausa mitu korda, kas see makett ka süüa kõlbab. Laste pettumuseks on see juba nii vana, et nautida saab seda ainult silmadega.
 
 
Teatrisaalis uudistasime orkestriauku. 
 
Lastelt tuli küsimus: "Mis kuju selle punase katte all on?"

Tuli välja, et see pole mitte mingi kuju, vaid pillide kuninganna - harf.

Põnev oli ka rekvisiidiladu, kus meile näidati tervet apelsinide püramiidi. Kätte võttes tuli välja, et see oli imekerge.
 
 Samuti oli seal teisi põnevaid asju, ka relvi, mis poiste silmade eriti särama lõid.
 Edasi viidi meid suurde värvimisruumi. Meile näidati lavamakette, mis kunstnik valmistab enne kui päris lava kujundama hakkab. Üks makettidest kujutas "Pipi Pikksuka" lavakujundust.

 
 
 Põnev oli ka tugitool, kuhu sai sisse minna. Kui tähelepanelikult vaadata, on selle seljatoes näha hõredam koht, läbi mille näitleja välja näeb.
Üks onu tegeles millegi hästi suurega. Tuli välja, et see on ÜKS roboti sõrmedest tulevase etenduse tarbeks.
 
Nägime, kuidas üks ese laval võib täita mitut ülesannet. Näiteks ühtpidi on purskkaev, aga keerates teistpidi, on hoopis kamin.

Järgmiseks viidi meid õmblustöökotta, kus õmmeldakse näitlejatele kostüümid.
 
 
Kingsepatöökoja seinad olid täis riiuleid, kus olid erineva suuruse ja kujuga kingade liistud.Kõige suurem king, mida on võimalik siin valmistada, on number 56.
 
 
Kostüümilaos näidati meile balleriinide varvaskingi, mille vastu tundsid eriti huvi tüdrukud.
 
 
Samuti nägime ühte eriti ilusat ja luksuslikult kaunistatud balletikleiti millega tantsis Kaie Kõrb nimiosa balletis "Anna Karenina". Sellel olid palju-palju käsitsi õmmeldud litreid ja pitsist välja lõigatud detailid. Igaüks käsitsi peale õmmeldud.
Samuti saime näha klassikalist balletiseelikut, mida nimetatakse patškaks. Lastele selgitati, et balletiterminid on tulnud prantsuse ja vene keelest.
Kuna oli algamas balleti "Onegin" peaproov, nägime lavatagust askeldamist ja sagimist, mida igapäevaselt ei ole.
Lastel oli huvitav ja esitati palju asjakohaseid küsimusi. Seetõttu venis ka meie külaskäik plaanitust pikemaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar